Ortodonti, diş çapraşıklıklarıyla ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Çapraşık dişler, çeşitli sebeplere dayanmaktadır. Bu sebeple tedavileri de farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Tüm tedaviler, estetik bir gülümsemeye sahip olmanız için uygulanmaktadır.
Braketler (diş telleri), en sık başvurulan ve uygulanan tedavi yöntemidir.
Kapaklı Braketler:
Sabit ortodontik tedavilerde kullanılan kendinden kilitlenen son sistem braketlerdir. Klasik sabit mekaniklere göre daha hijyeniktirler ve daha hızlı düzelme sağlarlar, dolayısıyla tedavi daha kısa sürede tamamlanır.
Lingual Ortodonti:
Dişlerin görünmeyen iç kısımlarına yerleştirilen braket sistemidir. Lingual sistemde kişiye özel braket hazırlatıldığı için kayıtlar alındıktan 2 ay sonra braket uygulaması yapılır. Alt çenede dilde oluşabilecek rahatsızlıkları önlemek amacıyla sıklıkla üst çenede lingual tedavi, alt çenede estetik braket kombinasyonu tercih edilir. Lingual tedavi gençler ve erişkinler için önerilen bir sistemdir.
Estetik Braketler:
Estetik braketler, metal braketlere alternatif olarak üretilen şeffaf görünümlü seramik yapıda mekaniklerdir. Erişkin ortodontisinde üst çenede ya da çift çenede estetik braket kullanımı yaygındır.
Invisalign (Şeffaf Plak Tedavisi)
Invisalign, kişiye özel olarak üretilen ve takıp çıkartılabilen bir seri akıllı plak kullanılan dijital ortodontik tedavi uygulamasıdır. Her plak değişikliğinde, dişlerde yavaş yavaş düzelme görülür. Ortalama 2 haftada bir plak değişikliği yapılır. Ortodontik tedavi planı, bilgisayarda 3 boyutlu olarak yapılarak tedavi sonucunu önceden görmeye olanak sağlar. Invisalign yazılımının gerçekleştirdiği sanal tedavi planında dişlerin tedavi boyunca gerçekleştireceği hareketler görülebilir.
Tedavinin avantajları, plakların estetik görünümlü olması, kolay temizlenebilmesi, rahat kullanılabilmesi ve kişiye özel olmasıdır.
Bu nedenle günlük hayata müdahale etmeden dişlerdeki ortodontik problemleri değiştirmenin en iyi yolu Invisalign tedavileridir.
Şeffaf Plak tedavileri, A.B.D. merkezli Invisalign (Align Tech) digital alt yapısı kullanılarak uygulanır.
Şeffaf Diş Plakları Nasıl Uygulanır ?
Ortodonti uzmanı, ilk seansta Itero ağız içi kamerayla diş kayıtlarınızı alarak ortodontik planlama yapar. Kayıtları laboratuvara göndererek , plana uygun akıllı plak üretilmesi talimatını verir. Laboratuvar, plak üretimine geçmeden önce tedavinin 3 boyutlu olarak gelişimini gösteren vaka analiz simülasyonunu gönderir. Simülasyon görüntüsü, ortodontik plana uygun ve biyolojik uyumlu hazırlanmışsa, ortodonti uzmanı plakların hazırlanması için onay verir ve süreç başlar.
Aligner (şeffaf diş plakları) Tedavilerinde Başarı:
Plak uygulamaları da sabit ortodontik tedaviler gibi ancak doğru planlandığında ve uygulandığında başarıya ulaşabilir. Sabit tedavilerden farkı, kullanım kolaylığıdır.
Ortodontik tedavi sonunda dişlerinizin nasıl görüneceğini merak ediyor musunuz? Buradan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Unutmayın, etkileyici bir gülümsemeye sahip olmak elinizde!