Ortodontik tedaviye hangi yaşta başlanmalıdır? Ortodontik tedaviye başlamak için en doğru yaş hangisidir? gibi soruları sıklıkla duymaktayız. Konu hakkında genel bir bilgilendirme yapmak için bu sayfayı hazırladık.
Erken Dönem Süt Dişlenmesi
Çocuklarda süt dişleri tamamlandıktan sonra ortodontik açıdan çene gelişimi kontrolü yapılması gerekir. Bu dönemde ortodontik tedavi açısından yapılacak uygulamalar kısıtlıdır. Ancak parmak emme, yanlış yutkunma gibi problem yaratabilecek alışkanlıkları giderici basit uygulamalar yapılabilir.
Karışık Dişlenme Dönemi
Kalıcı dişlerin ağız içine gelmeye başladığı dönem olduğundan çene darlığı olan vakalarda çapraşıklık sıklıkla görülen problemler arasındadır.
Çapraşıklık oluşması ortodontik tedaviye hemen başlanması gerektiği anlamına gelmez. Erken dönem tedavisi gerekli olan vakalara müdahale edilir.
Sürekli Dişlenme Dönemi
Ortodontinin en sık uygulandığı dönemdir. Büyüme-gelişimde bireysel farklılıklar olduğu için sürekli dişlerin tamamlanması her vakada aynı yaşta görülmemektedir. Bu nedenle ortodontide kronolojik yaştan daha çok kişinin kemik yaşı dikkate alınır. Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip her birey bu dönemde tedavi görebilir.
Erişkin Ortodontisi
Büyüme-gelişim döneminde tedavi görmemiş kişiler, ağızda diş çekimine bağlı dişlerin boşluklara devrildiği; buna bağlı olarak implant yada protez yapılamayan vakalar, diş eti sağlığı bozulmuş ve kemik desteğini yitirerek yer değiştiren dişlere sahip bireyler, yaşlanmayla birlikte gülme hattının değişmesi vb nedenlerle ortodonti ihtiyacı olan vakalar her yaşta tedavi olma şansına sahiptir.
Tedavi planlamasında öncelikle kişinin beklentisi dikkate alınır; bazı vakalarda ortodonti – estetik diş hekimliği birlikteliği ile daha güzel sonuçlara ulaşılır. Ağızdaki probleme dönük kısa süreli ortodontik tedaviler erişkin ortodontisinde sıklıkla yapılan uygulamalardır.