Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Nedir?
Pedodonti, süt dişlerinin tedavilerini içeren diş hekimliği dalıdır. Süt dişleri tamamlandıktan sonra her çocuğun diş hekimi kontrolüne götürülmesi gerekir. Çocukların dişleriyle sorun yaşamadan diş hekimi ile tanışmaları çok önemlidir. Diş hekimi fobisi oluşmaması için ilk randevuda diş tedavisinin yapılmaması daha uygun olur. Süt dişlerinin tedavisi hem çocuk genel sağlığı, hem de ileride çıkacak sürekli dişler açısından önem taşır. Bu nedenle süt dişlerine dolgu, ampütasyon, kanal tedavisi gibi gerekli tedavilerin yanı sıra koruyucu uygulamalar da yapılmalıdır.
Çocuklarda İlk Diş Muayenesi:
Çocuklarda ilk diş muayenesi oldukça hassas bir konudur. Çocukluk yaşta oluşabilecek bir diş hekimi korkusu, ileriki yaşlarda da problemler yaratabilmektedir. Bu sebeple biz, ebeveynlerin çocuklarını ilk diş muayenesine getirmeden önce nasıl hazırlamaları gerektiği konusuna biraz değinmek istiyoruz.
İlk diş muayenesi, genellikle oyun şeklinde geçmektedir. Eğer diş hekiminin acil müdahalesini gerektirecek bir travma yoksa ilk muayenede ağız içine çok müdahale edilmemektedir. Doğru diş fırçalama eğitimi verilmekte, ağız içinde küçük müdahalelerle diş taşı temizliği yapılmakta, eğer ihtiyaç varsa fissür örtücü, flour uygulaması gibi işlemler yapılmaktadır. Bu uygulamalar ileride oluşabilecek problemlerin önüne geçme amacı taşımaktadır.
Muayene sonunda morallerinin daha da yükselmesi için sertifikalar gibi küçük hediyeler verilmekte; minik hastalarımızın kliniğimizden mutluluk ve gülümsemeyle ayrılmaları amaçlanmaktadır.
Tüm işlemler sırasında ebeveynler klinikte, çocuklarının yanında bulunmaktadır.
İlk diş hekimi randevusunda neler yaşandığını, çocukların nasıl hazırlanması gerektiğini, anne – babalara düşen görevleri, çocukların dişlerine ne gibi uygulamaların yapıldığını, Sonodent Diş Kliniği Çocuk Diş Hekimi Dr. Irmak Bektaş bu videomuzda anlatıyor.
Fissür Örtücü Uygulaması:
Fissür örtücü, azı dişlerinin çiğneme yüzeylerini örten ve dişleri çürüğe karşı koruyan diş rengindeki akıcı kıvamlı bir dolgu maddesidir.
Fissür örtücü çok ince yapısı ile oluğun üzerini kapatıp o bölgenin mikrop, yemek artığı gibi dış etkenlerden korunmasına, dolayısı ile bu bölgeden çürük başlamasına engel olmaktadır.
Fissür örtücü genellikle 6 yaşından itibaren çıkan kalıcı büyük azı dişlerine uygulanır.
Flour Uygulaması:
Fluorür dişlerin çürüğe karşı direncini arttıran bir maddedir. Dişlere kaşık ile fluorür içeren jel uygulanması fluorürün etkisinin açığa çıkmasına neden olur. Flour tabletlerinin kullanılmasının lokal uygulama kadar etkili olmadığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.
Fluorid uygulamasının amacı,
– Çocuklarda özellikle başlangıç halindeki çürüklerde diş minesinden kaybolan minerallerin tekrar kazanılması ve dişin mine tabakasının güçlenmesini sağlamaktadır.
– Çürük riskini azaltmaktadır
– Fissür örtücü ve yüzeysel flourürün birlikte uygulanması, çürüğü engellemede en iyi sonucu verir.
Yer Tutucu:
Süt dişlenme döneminde eğer zamanından önce süt dişi çekimi yapılması gerekirse açılacak olan boşluğa yer tutucu denilen basit bir aygıt yerleştirilmelidir.
Bu aygıtın görevi ileride o bölgede çıkacak olan sürekli dişin yerini korumak ve ortodontik problem oluşmasını engellemektir.
Çocuğunuzun diş gelişimi kontrollerinin 6 ayda bir, mutlaka bir pedodonti uzmanı tarafından yapılması önerilmektedir.
– Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?
– Çocuklarda diş hekimi fobisi oluşmaması için neler yapmak gerekir?
– Fissür örtücü uygulaması nedir? Hangi durumlarda uygulanmaktadır?
– Çocuklarda koruyucu diş hekimliği uygulamaları hakkında sorularınızı Dr. Irmak Bektaş bu videomuzda yanıtlıyor.