Kliniğimizde süregelen tedavilerimizde, hastalarımızdan hamilelikte diş tedavileri ile ilgili sorular almaktayız. Hamile hastalarımızın, diş tedavileri yaptırırken akıllarındaki soruları bu yazımızda yanıtladık.
Hamilelikte Diş Tedavileri:
Hamilelik öncesinde mutlaka diş hekimi kontrolünden geçilmelidir. Radyolojik tetkiklerin yapılıp ağızda sorun yaratabilecek potansiyeldeki dişlerin belirlenmesi gerekmektedir. Hamile kalmadan önce ağız içerisindeki çürüklerin ve varsa dişeti iltihabının giderilmesi çok önemlidir.
Özellikle hamileliğin ilk 3 aylık periyodunda mide bulantıları ve kusmalar sonucu ağızda asidik ortam oluşmakta, buna bağlı olarak diş çürümeleri görülmektedir. Yine aynı döneme ait diğer bir problem ani hormonal değişim sonucu dişeti iltihaplarının olabilmesidir.
Hamilelik öncesi yapılan kontroller ile hem ağızda var olan problemler giderilir hem de hamilelik sırasında yapılması gereken ağız bakımı hakkında bilgi alınmış olur.
İlk 3 aylık period:
Bu dönem bebeğin oluşumunun hızla gerçekleştiği, organ taslaklarının oluştuğu dönemdir. Bu dönemde acil tedavi dışında diş tedavisi yapılmaz. Ağız bakımının çok iyi olması gerekir.
3.-6. aylar arası:
Hamilelikte diş tedavileri ve periyodik diş taşı temizlikleri için en uygun dönemdir. Ancak acil olmayan keyfi tedavilerin yapılması önerilmez.
Son 3 aylık period:
Acil olmayan tedavilerin yapılması önerilmez. Anne adayı koltukta uzun süre yatmaktan rahatsız olabilir. Diş hekimi korkusu varsa yoğun stres erken doğuma yol açabilir.
HAMİLELİK SIRASINDA BEBEĞİN DİŞ SAĞLIĞI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Anne adayının öncelikle iyi beslenmesi şarttır. Çünkü bebeğin diş gelişimi hamileliğin 5. ve 6. haftalarında başlar.
Diş gelişimi için proteinden zengin, A Vit, C Vit, D Vit, kalsiyum ve fosforun yeterli düzeyde alınıp dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerekir.
Dişlerde yapı ve renk bozukluğuna neden olabilen tetrasiklin grubu antibiyotikler hamilelikte kullanılmamalıdır. Hamilelik sırasında vücutta herhangi bir enfeksiyon geliştiğinde düşük yada erken doğum olabilmektedir. Erken doğan bebeklerde dişler yetersiz mineralizasyona bağlı olarak daha dayanıksız olarak yapılanabilir.
DOĞUM SONRASINDA ANNE VE BEBEK AĞIZ SAĞLIĞI
Bebekle ilgili olan kişilerin (anne, bakıcı, aile üyeleri vb) hijyen konusunda titiz olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda bu kişilerin ağız bakımlarına da önem vermeleri çok önemlidir.
Bebek bakımı için başvuran bakıcı adayının ağzında diş yada dişeti kaynaklı enfeksiyon varsa mutlaka tedavi olduktan sonra bebek bakımına başlamalıdır.