Bağdat Caddesi Birgen Plaza No: 226 Kat: 4/16 Kadıköy/İstanbul

0(532)3168100

Telefon

0 (216) 348 37 37

Adres

Bağdat Caddesi Birgen Plaza No:226-16 Kat: 4 Çiftehavuzlar/Kadıköy

E-mail

info@sonodent.com.tr

Adres

Bağdat Caddesi Birgen Plaza No:226-16 Kat: 4 Çiftehavuzlar/Kadıköy

E-mail

info@sonodent.com.tr

Ağız Kokusu

This post is also available in: tr

AĞIZ KOKUSU SEBEPLERİ VE YOK ETMEK İÇİN İPUÇLARI

Ağız kokusu (halitozis) pek çok kişide görülebilen, rahatsız edici bir durumdur ve çoğunlukla ağızdaki bir etkenden kaynaklanır. Ağız kokusunun çözümü için öncelikle, kokunun neden kaynaklandığını bilmeniz gereklidir.

Öncelikle diş hekiminize danışarak etkeni saptamalısınız. Eğer hekiminiz sorunun sistemik kaynaklı olduğunu düşünürse sizi, k.b.b., dahiliye ya da gastroenteroloji uzmanına yönlendirebilir.

 

Ağız kokusu yaratan etkenler şunlardır:

Yetersiz ağız bakımı, gıda parçacıklarının dil yüzeyinde, dişlerin arasında veya dişleri çevreleyen dişeti boyunca toplanmasına neden olur. Ağzımızda doğal olarak var olan bakteriler, biriken bu besinleri sindirmeye ve kötü kokulu ürünlere dönüştürmeye başlar. Özellikle dişler arasında kalan protein artıkları bakteriler tarafından sindirildiğinde, kötü kokulu uçucu kükürt bileşenleri ortaya çıkar.

Tükürük yiyecek parçacıklarının ağızda yıkanmasına yardımcı olur. Bu nedenle, ağız kuruluğu olan kişilerde ağız kokusu olma ihtimali artmaktadır. Bazı ilaçların kullanımı, gece ağızdan soluk alıp verme, sigara içmek ağız kuruluğuna sebep olabilir.

Enfeksiyonlar, diş çürükleri, dişeti hastalıkları, diğer ağız enfeksiyonları, ağızdaki bakteri dengesini değiştirip koku oluşmasına neden olabilir.

 

Mikrobiyal Dental Plak:

Ağzımızda doğal olarak; mikrobiyal dental plak; adı verilen dişleri ve dişetletini kaplayan bakteri tabakası (bakteri plağı) bulunur . Bakteri plağı, her gün yeterli ağız bakımı yapılıp temizlenmezse birikebilir. Uzun süre biriken plak içerisindeki bakteriler, kötü koku oluşmasına neden olabilir.

Yiyecekler kötü koku nedenlerinden birisidir. Özellikle sarımsak, soğan veya aşırı baharat içeren gıdalar ağız kokusu yapabilir. Yemeğiniz sindirildikten sonra kokuya neden olan kimyasallar, önce kan dolaşımına, oradan da akciğerlere geçerek ağız kokusuna neden olurlar.

Bazı sistemik hastalıklar kötü nefes oluşumuna neden olabilir. Burun, boğaz, akciğer hastalıkları, kronik sinüzit, postnazal akıntı, kronik bronşit, sindirim sistemindeki rahatsızlıklar (helicobakter) ağız kokusunu etkileyebilir.

Ağız kokusu olduğunda, yapılması gereken ilk işlem, diştaşı temizliği ve dişlerin cilalanmasıdır. Klinik ortamındaki bu uygulamayı takiben düzenli ve iyi bir ağız bakımı ile ağzınızda besin artıkları kalmasını önleyebilir, plak oluşumunu azaltabilir, diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının önüne geçebilirsiniz.

İyi bir ağız hijyenine sahip olmak için; her gün diş ipi kullanmalısınız, dişlerinizi günde iki kez uygun diş fırçası ve diş macunu kullanarak fırçalamalısınız.

Ağızdaki bakterilerin çoğu dilinizin arka kısmında bulunduğundan, dil fırçası kullanmalısınız. Hareketli protez ya da ortodontik aparey kullanıyorsanız, hergün ağız dışında bakımını yapmalısınız.

This post is also available in: tr